3 Dagars juice fasta

(Det här inlägget är i samarbete med juica.se)

Hej allesammans! Jag har precis avslutat en fyra dagars juice fasta. Den var tänkt att vara 3 dagar, men allt gick så smidigt och jag hade fortfarande massa juicer kvar så jag bestämde mig för att fortsätta ytterligare en dag.

Juica.se är, som säkert många känner till, ett företag som pressar juicer. En fantastisk tjänst för alla som gillar att juice fasta. De har massa olika sorters juice paket, alltifrån raw core som är helt grönsaksbaserade juicer till 5:2 paket som är kalorisnåla juicer för folk som kör 5:2 dieten två dagar i veckan. Eftersom det här var första gången för mig så började jag med ett paket som heter mjukstart. I det paketet ingår 6 juice per dag. 2 gröna, 1 röd, 1 orange, 1 gul och 1 nötmjölk. Juicerna innehåller både frukt och grönsaker.

Mina förväntningar

Jag har gjort 1-dagars fasta många gånger tidigare, både med juice, vatten och ingenting alls. Jag kom ihåg att jag kände mig väldigt hungrig och trött nästan alla dem gångerna så jag hade förväntat mig att det här skulle bli mycket värre... Alla jag känner, som är mer erfarna av juicefasta har berättat för mig att den första och andra dagen är dem svåraste. Men när du väl kommer förbi dem så mår man riktigt bra!

Hur förberedde jag mig?

Jag gjorde verkligen inte mycket för att förbereda mig. Men jag har vetat om att jag kommer att göra den här juicefastan länge så jag kände mig väldigt mentalt förberedd och jag planerade också en hel del jobb den här veckan så jag skulle vara upptagen. Jag vet av erfarenhet att det värsta man kan göra när man fastar är att ha massa fritid, tristess och hunger är inte den bästa kombinationen... haha: P

Varför fastar jag?

Förra året i November var jag på Hippocrates hälsoinstitut och gjorde en stor 3 veckors "hälsokur". Det var intensivt men efteråt mådde jag väldigt bra! Just nu är jag ganska allmänt stressad och har svårt att somna på kvällarna (läs nätterna :P). Genom att juicefasta ger man kroppen tid att läka och rensa ut gifter. Det är ett enkelt och väldigt effektivt sätt att bryta dåliga vanor, komma i form och hitta tillbaka till sig själv!

juica

Dag 1 - Varför är jag inte hungrig?

Ok, den första dagen blev en stor överraskning för mig. Jag hade förväntat mig att vara super hungrig! Men till min förvåning kände jag inte någon hunger alls. Tvärtom kände jag att jag var tvungen att påminna mig själv om att dricka juicerna hela dagen och ändå så drack jag bara fem av dem. (6 per dag ingår i paketet) Jag kände mig inte direkt pigg under dagen. Då och då kände jag mig även lite seg i huvudet och jag gick och la mig rätt tidigt (21:00) vilket vanligtvis aldrig händer.

Dag 2 - Jag mår bra

Jag började jag med ett 45 minuters träningspass. Sen satte jag direkt igång med allt jobb jag hade att göra. Den här dagen hade jag ännu mer att göra än dagen innan och jag hade en fotosession hemma som krävde allt mitt fokus, så jag hade ingen tid just då att känna efter om jag var hungrig eller så... Jag är ändå riktigt överraskad över det faktum att min kropp fortfarande inte hade känt någon hunger hitills! Jag var inte lika noga med att tvinga mig själv att dricka alla juicerna den här dagen, så jag drack bara 4 st. Jag kände mig typ lite mätt av sötman i juicerna och jag var verkligen sugen på något varmt. Så innan jag gick och la mig, gjorde jag en stor kopp varm misosoppa. Jag vet inte om det är fusk, men vem bryr sig! :P

juica
juica

Dag 3 - Hungern kickar in

Det här var den första dagen som jag kände mig hungrig. Men det var inte så farligt. Det var mer på en mental nivå, sugen mat och särskilt varm mat! :P Det som var intressant var att jag insåg att hunger kommer i vågor. Det är verkligen så att den kommer och går. Om jag inte skulle fastat så skulle jag förmodligen ge efter för den första hunger-impulsen och äta något, medan nu när jag fastade så lät jag det bara va och drack ett glas vatten istället. Den här dagen var jag verkligen trött på sötman i juicerna, jag drack bara 4 juicer och bestämde att om jag någonsin juicefastar igen så kommer jag att köra bara gröna juicer! Inga frukter alltså... Det som är bra är att Juica erbjuder ett paket som kallas RAW CORE med bara grönsaksjuicer!

Dag 4 - En extra dag

Den här dagen var den svåraste dagen, ingen överraskning kanske... Jag tror verkligen att det mentala är det viktigaste när man fastar. Eftersom jag inte planerade att köra 4 dagar så blev den här dagen mer av en kamp. Jag gick bananas i huvudet på allt som jag var sugen på och som jag ville äta! Det slutade med att jag drack 3 juicer den dagen och åt några körsbärstomater och drack en klar buljong soppa på kvällen... Jag tror att det var en rätt bra övergång och jag ser fram emot att äta min första fasta måltid på 5 dagar! :P

juica

Summering - Lättare än jag trodde

En jättebra erfarenhet överlag! Jag tror att 6 juicer är för mycket, 4 eller 5 skulle vara tillräckligt för mig, så det är verkligen bra värde för vad man betalar! Jag antar att min upplevelse av fasta var ganska lindrig jämfört med vad andra som detoxar kan gå igenom. Jag dricker ju varken kaffe eller alkohol, äter växtbaserat och 95% ekologiskt så jag hade ju inga problem med huvudvärk eller illamående vilket jag är väldigt tacksam för! :)

Är fasta för alla?

Nej, jag tror att man ska vara försiktig med fasta... Jag personligen känner att jag är på en väldigt bra plats i mig själv och känner att min relation till mat och min kropp blir bättre för varje år som går. Hade jag däremot gjort en sån här fasta för 5-10 år sen så tror jag att det hade kunnat trigga igång ohälsosamma processer i mig. Relationen vi har till mat idag är inte helt okomplicerad, jag hoppas att alla som läser det här förstår att det här är bara min upplevelse och om jag fastar igen om 1, 2 eller 3 år så kan det se helt annorlunda ut.

Massa kärlek till er!
/Natalie

Natalie Yonan

Is a raw chef and recipe developer at Happy Health blog. She work as a raw food pastry chef, recipe developer, food stylist, photographer and personal chef.