Aktivera ditt lymfsystem - 6 enkla tips

Känner du till den otroliga betydelsen lymfsystemet har för din hälsa? Om inte så rekommenderar jag att du lyssnar på det senaste avsnittet av Healthfulness Podden där Sofie Söderström gästar.

När man väl förstår lymfsystemets funktion så förstår man också hur viktigt det är att hjälpa kroppen med den rensning som den naturligt vill göra och hur det hänger ihop med immunförsvaret. Lymfsystemet transporterar bort döda cellerna, gifter och metaboliskt avfall från friska områden i kroppen och eliminerar dem genom urin, slem, svett, avföring och galla.

Hela lymfsystemet inkluderar halsmandlar, timus, mjälte, lymfvätska, kärl och lymfkörtlar där varje område har sin egen värdefulla funktion.

Våra lymfkörtlar och lymfnoder är belägna i armhålan, ljumsken, nacken, runt blodkärlen i bröstet och buken och de fungerar som minihållplatser som filtrerar lymfvätskan och fångar upp bakterier och mikroorganismer. När vi inte får tillräckligt lymfatiskt flöde in och ut ur noderna, uppstår inflammation.

Intressant nog har vi cirka tre gånger mer lymfvätska i våra kroppar än blod. Blod kommer dock med en pump (hjärtat) som ser till att det levereras överallt. Lymfvätska, å andra sidan, aktiveras genom användning av våra muskler. Med varje muskelsammandragning cirkulerar vätskan genom envägsventiler som är belägna i hela kroppen. Så kort och gott: ju mer vi aktiverar våra kroppar, desto mer cirkulerar vi lymfvätskan och håller flödet vid liv!

6 enkla tips för att aktivera ditt lymfsystem

1. Andas riktigt djupt

Djupandning är det snabbaste och kanske lättaste sättet att aktivera lymfsystemet. Diafragman rör på sig när vi djupandas. För att få effekt av andningen behöver du andas hela vägen ner i magen så att magen får komma ut och slappna av. När du sedan andas ut så låt magen sjunka ihop och till sist låter du bröstkorgen sänkas. Din diafragma hjälper då till att cirkulera lymfvätska.

2. Drick massa vatten

Cirkulation är avgörande för alla kroppens funktioner. Så se till att du dricker tillräckligt med vatten varje dag. Vatten hjälper till att skölja ut toxiner från ditt system. Vattenlösliga toxiner förs ut ur kroppen med hjälp av vatten, så tillräcklig hydrering är verkligen direkt relevant för njurfunktionen.

3. Träna regelbundet (både kondition och styrka)

All aktivitet som bidrar till den totala konditionen kommer att bidra till bättre cirkulation.
Regelbunden dvs daglig aktivitet är bra för lymfsystemet. Som jag nämnt tidigare så aktiveras lymfsystemet genom användning av våra muskler. Däremot behövs det inte någon extrem träning. Lågintensiv träning som att promenera dvs att röra på armar och ben räcker gott och väl för att lymfan ska aktiveras. Styrketräning bidrar till muskelmassa, vilket ökar effektiviteten i både hjärt- och lymfcirkulationen.

4. Ät grönsaker & frukt

Lymfsystemet gynnas av en allmänt hälsosam diet som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Frukt och grönt innehåller hög andel vatten som hjälper till att skölja ut det avfall som finns i kroppen. Frukt är bra men börja lite försiktigt och se hur du reagerar. Reagerar du kraftigt med mycket utrensningsbesvär bör du ta det lite lugnt och börja med att äta mer grönsaker istället.

Får du besvär såsom t.ex.. beläggning på tunga etc kan det vara ett utrensningssymptom, vilket betyder att det är lymfan som då börjar jobba. Blir det för mycket så får du backa en aning och ta det i en lugnare takt.

Se alltid till att njurarna fungerar när du jobbar med lymfsystemet, då njurarna ska rensa ut skräpet från lymfan. Ett tips på hur du kan få en aning om hur dina njurar filtrerar kan du se här.

5. Massage/torrborstning

Genom att fysiskt trycka på kroppen stimuleras blodet och lymfkärlen, vilket hjälper lymfvätskan att flyttas. Studier tyder på att massage kan öka cirkulationen på ett lokalt sätt för att lindra smärta, minska inflammation och påskynda läkning. Torrborstning är ett fantastiskt sätt att börja dagen på och samtidigt ge kroppen och lymfan en extra skjuts.

5. Varma & kalla bad/duschar

Kallduschar utlöser sammandragningar i hela kroppen som gör att lymfvätskan kan flöda friare. Den kalla effekten av vattnet på blodkärlen aktiverar cirkulationen och kroppens lymfatiska dränering. Detta främjar elimineringen av vätskor.

6. Vibration, skakning & träning på studsmatta

Det är uppenbart att det är gynnsamt för lymfsystemet att skaka och studsa. Vi vet vid det här laget att lymfsystemet inte har någon pump utan behöver vår hjälp för att aktiveras. Bland de mest effektiva sätten att får fart på lymfan är att använda vibrationsplatta eller att hoppa studsmatta.

Att hoppa på en trampolin verkar vara särskilt effektiv för att förbättra cirkulationen i lymfsystemet. Lymfvätska är helt beroende av fysisk träning för att röra sig, och den upp-och-ned rytmiska tyngdkraften som orsakas av att hoppa på en trampolin får lymfsystemets envägsventiler att öppnas och stängas, vilket ökar lymf-flödet.

Den repetitiva rytmiska rörelsen av att studsa på en minitrampolin är en enkel träningsmetod och att sitta eller stå på en vibrationsplatta kan vara lösningen för den som är riktigt lat men ändå vill få igång lymfan. Min personliga favorit aktivitet är en så kallad “shaking meditation”. En form av aktiv meditation som både främjar lymf-flödet samt lugnar ner sinnet och nervsystemet.

Gifter & belastning på lymfsystemet

Vi blir ständigt bombarderade av gifter i vårt dagliga liv. Både från vår mat, miljön och den stress som vi utsätts för. Därför är det viktigt att våra kroppars avgiftningsfunktioner fungerar som de ska. När denna process inte är i optimal funktion, byggs toxiner upp i vårat system vilket så småningom orsakar surhet och i slutändan sjukdom.

4 örter som stödjer lyftsystemets funktion

Valnötsblad

De vätskedrivande och rensande egenskaperna hos valnötsblad är ett perfekt komplement för att stödja din kropps lymf-funktioner. De naturliga beståndsdelarna hjälper till att bryta ner gifter, och de minskar även inflammation i vävnaderna.

Fänkål

Fänkål är en ört med vätskedrivande och antiinflammatoriska egenskaper som stödjer borttagningen av gifter. Fänkål innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler, som efter att ha absorberats har en skyddande effekt på dina celler.

Ringblomma

Ringblomma är populär för sina antibiotiska och uppfriskande egenskaper. Den är även effektiv för att främja rensningen av lymfsystemet. Att dricka te gjort på ringblomma regelbundet stimulerar eliminering av gifter och kontrollerar produktionen av lymfvätska.

Echinacea

Echinacea/solhatt är en växt med antiinflammatoriska och kärlvidgande egenskaper. Dessa hjälper till att rensa lymfsystemet. Echinacea främjar elimineringen av vätskor som kvarhålls i kroppen och främjar även elimineringen av tungmetaller.

Sofies favorit örter

  • Echinacea

  • Snärjmåra

  • Mohonia (Oregon grape)

  • Kardborre (Burdock)

  • Röd klöver (Red clover)

  • Kungsljus (Mullein)

Sofie tipsar om tillskott:

Lymfkomplex - Örtextrakt som verkar genom att främja ett normalt lymfsystem. När man tar örter för att få igång lymfan så ta även för njurarna eftersom avfallet från lymfan hamnar där.

Njurkomplex - Se videon där Sofie visar hur man kan ta reda på om njurarna filtrerar som de ska. Symptom på dålig njurfunktion kan vara

  • Svullen i kroppen

  • Problem med huden

  • Stel i nedre delen av ryggen

  • Påsar under ögonen

GI Renew - Örter sammansatta av dr Robert Morse för att främja en normal tarmrörelse.