Vad är din livsstrategi? En snabbkurs i Enneagrammet

En snabbguide

Till de nio grund strategierna. Det här inlägget är ett litet komplement till veckans poddavsnitt som släpps idag! I avsnittet pratar jag med Tina Tornell som är proffs på Enneagrammet! Hon driver Ennegramcenter och har lång erfarenhet av att både utbilda och skriva om Enneagrammet på ett pedagogiskt och inspirerande sätt.

Om du inte redan gjort det så föreslår jag att du lyssnar på poddavsnittet med Tina där vi pratar om enneagrammet och går igenom de 9 grundstrategierna.

Vad är då Enneagram?

Kanske har du hört ordet förr, kanske tycker du att det låter som nåt sektliknande som dessutom verkar onödigt komplicerat med pilar, sträck och siffror som flyger åt alla håll… Lugn! Enneagrammet är (enligt mig) en av de smartaste självhjälps verktygen jag stött på hittills!

Enneagrammets ursprung (symbolen och grundpsykologin) hittar vi om vi går hela vägen tillbaka till de gamla grekerna. Bland andra Sokrates, Platon och hans elever Neoplatonisterna delade in egenskaper i nio grupper. Från mitten av 1900-talet började Enneagrammet utvecklas till den psykologiska modell som man använder idag. Det har varit flera psykologer och forskare som byggt vidare på varandras arbete så det finns ingen ensam grundare som lyckats “claima” modellen. Själva spridningen av Enneagrammet startades i Chile och spred sig till Californien på 70-talet, modellen har sedan dess spridits ut i världen. Enneagrammet försöker besvara frågor kring varför vi gör som vi gör, varför vi utvecklat våra mönster, försvar och hur vi kan gå vidare och utvecklas till hela och välfungerande människor.

Lite av en trend

Enneagrammet har blivit en ganska stor trend på sociala medier, det finns otaliga konton med information om enneagrammet som helhet men också sidor som helt ägnar sig åt djupdykningar i de olika grundstrategierna.

Du kanske också har sett siffror dyka upp i kändisars och influencers Instagram bios? Eller sett nån skriva! Jag är en typisk 7a! Enneagram-tester i kombination med snyggt illustrerade infographics har snabbt blivit det senaste verktyget för självinsikt.

Enneagrammet delar in de nio grundstrategierna i 3 olika grupper (de 3 intelligenserna) - kroppen (intuitiv), hjärtat (emotionell) och huvudet (intellektuell/tänkande). Dessa tre intelligenser är vår utgångspunkt i hur vi uppfattar världen omkring oss. Varje Enneagram-typ har en distinkt relation med ett centrum som förklarar varför vissa beteenden är överutvecklade, nästan som en överlevnadsmekanism. En del av hur man kan jobba med enneagrammet är att lära sig att integrera alla tre centran på ett produktivt sätt för att åsidosätta våra egodrivna överlevnadsinstinkter och få tillgång till våra djupare övertygelser och värderingar.

Body center - den fysiska intelligensen

“Trust your instincts. Intuition doesn’t lie.”

— Oprah Winfrey

I den fysiska intelligensen ingår den intuitiva triaden - dvs grundstrategierna 8, 9 och 1.

Den vanligaste känslan för den fysiska intelligensen är ilska och de som har primär tillgång till detta centrum tenderar att reagera innan de tänker. Typerna åtta, nio och ett finns alla inom detta centrum, men har olika sätt att hantera denna känsla.

Att använda kroppen

Vårt kroppscentrum är det som gör att vi kan känna oss levande, närvarande i ögonblicket och anslutna till den fysiska världen omkring oss. Kroppscentret odlar instinktivt generositet, skyddande, mod, stöd, hårt arbete och förmågan att agera. Men även försummelse, raseri, stelhet, envishet, kritik och dominans.


Heart Center - den emotionella intelligensen

“Your heart is the size of an ocean; go find yourself in its hidden depths.”

— Rumi

I den emotionella intelligensen ingår den emotionella triaden - dvs grundstrategierna 2, 3 och 4. Du vet att du befinner dig i den emotionella intelligensen när du känner känslor intensivt.

Den vanligaste känslan för den emotionella intelligensen är skam, och de som har primär tillgång till detta centrum tenderar att starkt självreflektera. Typerna två, tre och fyra finns alla inom detta centrum, men har olika sätt att hantera denna känsla.

Att använda hjärtat och sina känslor

Vårt hjärtcentrum är det som gör att vi kan hitta mening, värde och syfte i världen. När vi inte är i kontakt med vårt hjärta, förlorar vi en känsla av identitet och känslan av att vi betyder något. Hjärtcentret odlar instinktivt känslighet, kreativitet, vård, empati, syfte och medkänsla. Men också stolthet, konkurrens, missnöje, otålighet och självupptagenhet.


Mind center - den mentala intelligensen

“The mind unconsciously loves problems because they give you an identity of sorts.”

— Eckhart Tolle

I den mentala intelligensen ingår den tänkande triaden - dvs grundstrategierna 5, 6 och 7. Du vet att du befinner dig i den mentala intelligensen när du grubblar mycket.

Den vanligaste känslan för den emotionella intelligensen är rädsla och oro, och de som har primär tillgång till detta centrum tenderar att överanalysera. Typerna fem, sex och sju finns alla inom detta centrum, men har olika sätt att hantera denna känsla.

Att använda det mentala

Vårt mentala center är det som gör att vi kan hitta säkerhet, vägledning och förståelse i världen. När vi inte är i kontakt med vårt mentala förlorar vi förmågan att hålla oss jordade och känna stöd. Det mentala centret odlar instinktivt klarsynthet, omtänksamhet, lojalitet, strategiskt tänkande, intelligens, fantasi, äventyr och pålitlighet. Det ansvarar också för isolering, ångest, pessimism, likgiltighet och paranoia.

Enneagram snabbtest

Detta är en ruff guidning i enneagrammets nio grundstrategier. Det här testet är bara som en liten knuff i en viss riktning. Det finns massvis med bra tester både online och i bok-form. De flesta online tester kan dock ge ett ganska osäkert resultat. Vill man jobba på djupet med enneagrammet som utvecklingsverktyg så kan man göra ett vailderat ennegram test hos Tina!

I vilket fall som helst så kan det vara roligt att börja nånstans, så med reservation för att resultatet ska tas med en nypa salt så kommer här mitt lilla snabbtest! (löst baserat på testet som finns i boken millenneagram av Hannah Paasch)

Du väljer det svar som känns mest sant, om inget stämmer in på dig kan du börja med att ta bort de två svaren som känns minst sanna.

  1. När nån ber dig om råd:

    a: jag går direkt på min magkänsla

    b: jag svarar baserat på min känslomässiga kunskap om mig själv och den som ber om råd

    c: jag tänker igenom noga och svarar baserat på min logiska och rationella förmåga

  2. Du skulle blir mest upprörd om:

    a: du upplever att du har noll kontroll över dig själv eller din omgivning

    b: din partner eller din bästa vän har missförstått dig

    c: du kunde inte få tillräckligt med information/kunskap för att ta ett bra beslut i en viktig situation

  3. Du drivs av:

    a: känna dig oberoende, du älskar att klara dig själv.

    b: komma överens med allt och alla, även ett litet missförstånd kan skapa obehag och hindra dig från en god natts sömn.

    c: att vara välinformerad, du gillar att vara personen som dina vänner vänder sig till för både personliga råd likväl som de bästa restaurang rekommendationerna

  4. Du går igång på:

    a: veta vad rätt sak att göra är och sen göra det

    b: känna att andra människor ser dig för den du verkligen är

    c: lära dig nya saker, bygga upp nya färdigheter som förbereder dig för att klara dig i världen och i livet.

  5. Det som håller dig vaken om natten är:

    a: frustration, du ligger och funderar över nåt som du eller någon annan gjort fel och du kan bara inte släppa det

    b: känslan av att vara bortgjord, du går igenom scenariot om och om i ditt huvud och känslan av att du skämt ut dig själv blir bara starkare

    c: ångest och oro, du kan inte sluta tänka på framtiden, dåtiden eller eventuella scenarion som kan gå fel

Om du svarat A på 2 eller fler gå direkt vidare till Body center och den intuitiva triaden
Om du svarat B på 2 eller fler gå direkt vidare till Heart center och den emotionella triaden
Om du svarat C på 2 eller fler gå direkt vidare till Mind center och den tänkande triaden

Om du fått lika många av två olika bokstäver, fortsätt då göra testet i båda kategorierna och läs sen mer om de två strategierna för att se vilken du känner igen dig mest i.

Den intuitiva triaden

  1. Du skulle helst:

    a: vilja vara ansvarig för ditt eget öde

    b: bli lämnad ifred för att kunna uppleva lugn och ro

    c: vara den absolut bästa versionen av dig själv

  2. Du är mest rädd för:

    a: att någon försöker kontrollera dig

    b: inte kunna hitta en känsla av balans och harmoni i livet

    c: att vara en dålig förebild/inflytande, du tycker att det är viktigt att göra saker rätt

  3. Du mår som bäst:

    a: när du och din intuition är i perfekt synk.

    b: när du har det lugnt och skönt omkring dig, allra helst hemma

    c: när du får fixat något som behöver bli fixat, ingen gör jobbet lika bra som du

  4. Du längtar i hemlighet efter:

    a: att skydda dig själv och dem du älskar

    b: lugn och ro, att känna dig nöjd med livet precis så som det är

    c: att göra det du tycker om, på ett sätt som du tycker om och vara bäst på det

  5. Andra förlitar sig på dig för:

    a: veta vad som är rätt och fel, prata om elefanten i rummet när ingen annan vågar

    b: en trygg plats för återhämtning från det kaos som kallas livet

    c: gratis livscoachningstips

    Om du svarade A på 2 eller fler är förmodligen 8 din grundstrategi - Utmanaren

    Om du svarade B på 2 eller fler är förmodligen 9 din grundstrategi - Fredsmäklaren

    Om du svarade C på 2 eller fler är förmodligen 1 din grundstrategi - Perfektionisten

Om ditt resultat pekar på två grund strategier kan du läsa mer om de båda strategierna och se vilken du känner igen dig mest i. Om de två siffrorna du fick lika mycket på ligger bredvid varandra så kan det det också vara så att du har den ena som din grundstrategi och din andra som din vinge. Läs mer om vingar längre ner.

För att höra om de olika typerna lyssna på avsnittet här.

Den emotionell triaden

  1. Du vill helst upplevas av andra som:

    a: hjälpsam, behövd och omhändertagande

    b: framgångsrik

    c: unik och originell

  2. Du är mest rädd för:

    a: att inte vara behövd, att inte vara uppskattad

    b: att inte uppnå dina mål

    c: att inte hitta ditt kall/ditt syfte, att inte lyckas bidra med ditt unika uttryck till världen

  3. Du mår bäst när du:

    a: känner att du tillhör och är älskad

    b: känner dig som en vinnare, når den framgång du förtjänar

    c: har en ledig dag och tid att uttrycka din kreativitet

  4. Du längtar i hemlighet efter:

    a: att vara där för andra som behöver dig, du gillar att vara den där fina personen som andra kan förlita sig på och som är viktig för andra

    b: ha ett eget imperium! En social tillställning utan möjligheter till networking är inget som intresserar dig

    c: att vara en riktig artist/konstnär, bli sedd för din originalitet

  5. Andra förlitar sig på dig för:

    a: den där tjänsten som ingen annan ställer upp på

    b: framgångstips

    c: kreativ inspiration

    Om du svarade A på 2 eller fler är förmodligen 2 din grundstrategi - Hjälparen

    Om du svarade B på 2 eller fler är förmodligen 3 din grundstrategi - Vinnaren

    Om du svarade C på 2 eller fler är förmodligen 4 din grundstrategi - Individualisten

Om ditt resultat pekar på två grund strategier kan du läsa mer om de båda strategierna och se vilken du känner igen dig mest i. Om de två siffrorna du fick lika mycket på ligger bredvid varandra så kan det det också vara så att du har den ena som din grundstrategi och din andra som din vinge. Läs mer om vingar längre ner.

För att höra om de olika typerna lyssna på avsnittet här.

Den tänkande triaden

  1. Du skulle helst vilja:

    a: vara expert inom ett nischat område

    b: vara lojal, pålitlig, konsekvent

    c: checka av alla fantastiska punkter på din bucketlist

  2. Du är rädd för:

    a: inte ha tillräckligt med information för att lösa alla livets problem

    b: att inte lyckas undvika allt som kan gå fel, katastrof tänk är ditt mellannamn

    c: pausa länge nog för att komma i kontakt med det du egentligen känner innerst inne, kan man inte göra nåt kul istället?

  3. Du mår bäst när:

    a: med en bra bok eller dokumentär, ostörd

    b: med ett glas vin i handen, omgiven av din innersta krets som innefattar några noga utvalda pålitliga individer

    c: när du gör något nytt, kul och spännande!

  4. Du längtar i hemlighet efter:

    a: att bemästra en svår men användbar kunskap

    b: något säkert, du vill bara att människor ska vara pålitliga och trygga, är det så mycket begärt?

    c: ett spännande och roligt liv men många nya uppvelser att se fram emot

  5. Andra förlitar sig på dig för:

    a: att vara en levande wikipedia, google och concierge service som kan bidra med mängder av information på ett givet ämne

    b: eftertänksamma råd om vad som är bästa vägen framåt, för alla vet att du redan tänkt igenom alla tänkbara negativa scenario som kan uppstå

    c: vara glad, underhålla och sätta igång festen om det behövs.


    Om du svarade A på 2 eller fler är förmodligen 5 din grundstrategi - Observatören

    Om du svarade B på 2 eller fler är förmodligen 6 din grundstrategi - Den lojale

    Om du svarade C på 2 eller fler är förmodligen 7 din grundstrategi - Entusiasten

Om ditt resultat pekar på två grundstrategier kan du läsa mer om de båda strategierna och se vilken du känner igen dig mest i. Om de två siffrorna du fick lika mycket på ligger bredvid varandra så kan det det också vara så att du har den ena som din grundstrategi och din andra som din vinge. Läs mer om vingar längre ner.

För att höra om de olika typerna lyssna på avsnittet här.

Pilarna

I avsnittet pratar Tina om “pilarna” som går mellan strategierna. Lyssna på avsnittet för att höra mer om vad pilarna betyder

Om vingar

Alla strategier angränsar också till två andra typer, och det är vanligt att man som person lutar lite åt ena eller andra hållet. Typernas grannar kallas för flyglar eller ibland ”vingar” och man pratar om människors typ som ”7/w8” eller ”2wing1”. Flygeln eller vingen är alltid en direkt angränsande siffra. Möjligheten att en person inte har någon vinge alls finns också, då ligger man bara väldigt nära den renodlade grundtypen.

Jag hoppas att du tycker att Enneagram är lika roligt som jag gör! Om du gjort testet och lyssnat på poddavsnittet så lämna gärna en kommentar och berätta vad du fick för resultat!! Känner du igen dig i din siffra? :P

Illustrationer lånade från: @DROPCAPDESIGN