Hälsomackan gör comeback

Mackor har ju fått ett väldigt dåligt ryckte de senaste åren… Men gör man några väl valda schyssteringar så finns det ingen anledning att inte njuta av en god och saftig hälsomacka!

Mackor, bröd och framförallt gluten har ju de senaste året inte direkt varit någon hälsoprodukt om man säger så… Det slog mig häromdagen när jag var ute och fikade på ett helt vanligt café att det mesta som serverades i “hälsoväg” var frukt baserat. Juicer, smoothies, acaibowls, rawbollar och chiapuddingar med diverse bär eller frukt… Och jag har verkligen inget negativt att säga om alla de sakerna, förutom just det att frukt är inte rätt val för alla. Vad hände med den gamla hederliga hälsomackan liksom? Haha, minns ni när det fanns som alternativ på nästan alla caféer? Vi pratar för kanske 5-10 år sen… Det här va på samma tid som precis ALLA caféer även hade nåt som kallades hälsotallrik. Just hälsotallrik är jag ganska glad att slippa se, om jag ska vara ärlig… En torr kycklingbit ihopparad med couscous och diverse röror och nån liten tråkig sallad… No thanks! ;)

Däremot hälsomackan skulle jag gärna se göra en comeback! På ett café som jag jobbade på under mina tonår hade vi en hälsomacka som bestod av, danskt rågbröd, Philadelphia, riven morot, rödlök och tomat. Enkelt, men gott… Finns självklart rum för förbättring. Därför vill jag nu introducera hälsomackan 2.0!

Hälsomackan 2.0

Hälsomackan 2.0 är fullproppad med färgglada och fiberrika grönsaker! Den är gjort på ett surdegsbröd med mycket fullkornsråg (och en del vete) så detta är inget för dig som är glutenintolerant… En vegansk cream cheese smaksatt med basilika och så klart några generösa skivor krämig avokado!

Jag tänker så här: Hälsomackan är typ som en sallad mellan två brödskivor :P Haha, låter inte det bra!

Apropå gluten

Jag har ju länge själv ätit till stor del glutenfritt och gör det fortfarande, däremot kan man säga att jag definitivt föredrar ett välbakad surdegsbröd som är bakat och jäst länge än ett fabriksbakat glutenfritt bröd som är fullt av stärkelse (oftast vetestärkelse) och rätt tomt på både näring och fibrer…

Gluten rädslan som funnits hos många de senste åren är ganska obefogad och är man inte glutenintollerant eller lider av nån autoimun sjukdom så har man inget att vara rädd för egentligen… Så länge brödet är rikt på fullkorn och fibrer så gör det mycket gott för hälsan och framför allt magen.

Att tänka på när du väljer bröd

  1. Surdeg

Oftast blir man mättare av surdegsbröd jämfört med vitt bröd och det beror på att det är mer näringsrikt och fiberrikt. Det här var så man bakade bröd förr! Enligt gamla principer bakas ett surdegsbröd enbart på surdeg och jäser cirka tio timmar eller mer. Ju surare degen är desto saftigare blir också brödet. Dessutom bildas ättika i brödet som skyddar mot mögel, vilket gör att brödets hållbarhet blir mycket längre än för ett vanligt fullkornsbröd.

Så här hänger det kortfattat ihop: Mjöl innehåller viktiga mineraler. Men dessa nyttiga mineraler sitter ”fastlåsta” till fytinsyra. Nyckeln till nyttigheterna, som zink, magnesium, järn och kalicum, är den långa jäsprocessen. I den långa processen hinner fytinsyran brytas ner och mineralerna blir mer tillgängliga för oss.

2. Fullkorn

Brödet med långsamma kolhydrater tas upp långsamare av blodet och ger därför inte samma blodsockerrush som ”vanligt” vitt bröd kan göra. Det är alltså väldigt viktigt för diabetiker att tänka på när man väljer bröd. Fullkorn innehåller fibrer som är den största faktorn till att förebygga ohälsa!

Fullkorn är som du säkert hört förr, nyckeln till en väl fungerande mage. När jag handlar bröd är jag noga med att köpa osötat fullkornsbröd. Vitt bröd till skillnad från fullkornsbröd har raffinerats till den milda grad att vitaminer, mineraler och fibrer har försvunnit helt i processen.
Redan när du sätter tänderna i något grovt och fiberrikt känner du att du kommer bli mättare och att magen kommer att få något att jobba med. Många av oss äter alldeles för lite fullkorn och fibrer.

3. Råg

Råg är en bra källa till fiber, det är dessutom väldigt gott! Råg är nog min absoluta favoritmjölsort. Rågfiber är rikt utrustad med fiber som har exceptionellt hög vattenbindningsförmåga och snabbt ger en känsla av mättnad. Råg innehåller dessutom massor av viktiga vitaminer, särskilt E- och B-vitaminer, samt mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn.

Sen är det bara att toppa din hälsomacka med så mycket färgglatt som du bara kan! Tänk på att hyvla de allra fiberrikaste grejerna som rödkål riktigt ordentligt så att det blir lätt att tugga. Groddar och krasse är ett utmärkt pålägg som höjer näringsvärdet på din macka rejält!

Hoppas att ni gillade det här inspirationsinlägget! Jag ser verkligen fram emot att se era färgglada mackor! Ni får supergärna tagga mig på Instagram @happyhealthblog, det är alltid lika roligt att se vad ni gör i era kök!