Hur blir jag kvitt sockersuget?

Jag får många frågor om sötsug och sockerberoende, mer specifikt, hur bli man av med det? Det är en sak att ha en söt-tand och en helt annan sak att tänka på sötsaker och godis det första man gör när man vaknar!

De flesta vet om de uppenbara sockerbomberna som läsk och godis men för att hålla ett stabilt blodsocker, måste vi också vara medvetna om de "dolda" sockerfällorna.

Dem flesta har hört att "socker" är dåligt för kroppen. Men ironiskt nog, är hela vår kropp beroende av just socker. Kolhydrater levererar energi till kroppens vitala funktioner. Tänk på det som bensin för din bil. Eftersom det finns olika typer av gas/drivmedel, finns det också olika typer av sockerarter. Var och en beter sig annorlunda i kroppen. Så det vi vill är att hitta rätt typ av energi för vår kropp för att fungera på en optimal nivå.

Också värt att nämna, socker är extremt beroendeframkallande och om du har starkt sockersug, kan du behöva göra en riktig sockerdetox, dvs. att eliminera all typer av socker från din kost tills suget förlorat sin styrka... Jag gjorde det i hela tre veckor förra året, och jag åt bokstavligen inget socker överhuvudtaget. Inte ens en bit frukt!

Sockerberoende botas inte över en dag så gör ditt bästa och vara stolt över att du tar ytterligare ett steg i rätt riktning! Här är några saker att tänka på...

Green+juice.jpg

Undvik processade livsmedel

Processade livsmedel kommer nästan alltid att innehålla massor av olika typer av raffinerat socker som kommer få ditt blodsocker att skjuta genom taket och lämna dig med en känsla av att bara vilja ha mer.


Sug på naturliga karameller

Raw bollar och frukt är bra alternativ, om du inte är sockerberoende utan bara lite sötsugen då och då så rekommenderar jag att byta ut allt snask mot frukt, bär och nötter. Ät det i sin naturliga form för att få i dig alla fibrer som dessutom mättar!

blåbär

Drick mycket vatten

Många gånger när vi känner oss sugna på något så bero det faktiskt på att man är uttorkad. Drick ett stort glas vatten! Det kan minska eller till och med ta bort sötsuget många gånger!

Ät massa grönt

Grönsaker alkaliserar vår kropp. Dvs. gör den mer basisk! Socker är en av de mest försurande livsmedel som man kan äta och det sura tillstånd som skapas av sockret är delvis andningen till att man vill ha mer. Att äta mer alkaliska livsmedel som gröna blad och grönsaker kommer att balansera ditt pH värde och göra att alla dina celler, organ och system fungerar på maximal nivå!

grönt

Lycka till! <3

Natalie Yonan

Is a raw chef and recipe developer at Happy Health blog. She work as a raw food pastry chef, recipe developer, food stylist, photographer and personal chef.