Mandelmjölk

Hemgjord mandelmjölk är en sann lyx! Det är mycket godare, mycket mer näringsrikt och det roliga är att det är mycket billigare än köpa färdig mandelmjölk i mataffären.

IMG_4665-2.JPG
mandelmjölk recept

Processen att mixa och sila mjölken tar bara några minuter och eftersom den är raw och opastöriserad kommer den bara att hålla några dagar. Så jag rekommenderar verkligen att gör mindre satser lite oftare.

Jag använder alltid en ratio på 1 dl mandlar till 2 dl vatten (så det är alltid den dubbla mängden vatten). Du kan smaksätta din mandelmjölk med vad du vill, jag brukar använda vaniljstång eller kanel. Det här receptet är dock neutralt.

Jag minns när jag fick min första Blendtec för några år sedan. Då gjorde jag smaksatt mjölk hela tiden, ena dagen hade jag i bananer, en annan dag hade jag i jordgubbar och raw kakao blev det en hel del av... Det är verkligen supergott och ger dig en fin intensiv men naturligt smaksatt mjölk. Så du kan antingen dricka den som den är eller smaksätta det enligt din egen smak. Det som behövs är en stor skål, en mixer eller matberedare en finvävd mjölkpåse eller ostduk. Du kan även använda en finvävd sil eller någon annat finvävt tyg.

mandelmjölk recept

När man gjör mandelmjöl är det viktigt att blötlägga mandlarna. På bilden ser man tydligt vad som häder med mandeln när den blötläggs. Att blötlägga nötter innan man konsumerar dem är bra för att när du blötlägger nötterna “aktiveras” dem. Det betyder att den skyddande hinnan som alla frön och nötter har för att klara sig genom mag-tarmkanalen släpper och du kan tillgodogöra dig näringen bättre, samtidigt som det är mer skonsamt för magen.

Den skyddande hinnan består av fytiner som dessutom binder upp olika mineraler, som exempelvis zink, magnesium och kalcium vilket försämrar vårt näringsupptag av dessa ämnen ännu mer.

http://www.milkingalmonds.com/

http://www.milkingalmonds.com/

Hur gör man?

  • Skölj nötterna under rinnande vatten.
  • Lägg dem i en glasburk.
  • Fyll på med vatten. Cirka dubbelt så mycket.
  • Skölj sen av nötterna under rinnande vatten.

Mandelmjölk recept

  • 6 dl rent vatten
  • 3 dl blötlagda mandlar (6-8 timmar)
  • 2 dadlar
  • nypa dödahavssalt
  • 1/2 tsk virgin kokosolja

Blanda alla ingredienser i en blender. Sila mjölken genom nötmjölkpåsen. Det här är alltså i huvudsak en påse gjord av ett tyg som är super fint vävt ungefär som en ostduk. Förvara mjölken i en glasburk eller glasflaska i kylskåpet, den håller sig bra i ungefär 2-3 dagar.

Natalie Yonan

Is a raw chef and recipe developer at Happy Health blog. She work as a raw food pastry chef, recipe developer, food stylist, photographer and personal chef.