Rensa kylen-Buddha bowl

Roligt nog kallas denna super trendiga hälsorätt för "Buddha bowl" efter en man med stor rund mage!

* Nu hade faktiskt inte buddha (grundaren av den buddistiska filosofin) en stor rund mage, tvärtom han var faktisk väldigt smal... Om ni är nyfikna på varför vi i väst har en bild av Buddha som en tjock, skallig, skrattande gubbe så kan ni läsa mer om det här...

Rensa kylen-Buddha bowl

Dagens recept är en vegansk Buddha bowl gjord på olika slags rester som jag hade i kylskåpet. Buddha "skålen" fick sitt namn för att maten i skålen stack upp som ett berg, ungefär som Buddhas stora mage!

Att ha ett överflöd av färgglad mat gör inte bara att min mun vattnas utan påminner även om hur viktigt de är att vara tacksam för att ha mat! Jag känner mig så välsignad som får äta så fantastiskt mat och även över det faktum att jag har kommit att lära mig att äta och älska nyttig mat! Jag har inte alltid varit superhälsosam och jag gör ibland undantag, än idag. Men det finns något fantastiskt i vibrationerna av hälsosam mat! Det gör bara mig bara så galet glad!

Buddha-bowls är mättande, överfyllda skålar med olika gröna blad, råa eller tillagade grönsaker, bönor och ibland hela korn som quinoa eller brunt ris.

Ibland toppas dem med nötter eller frön och dressing för extra saftighet och smak. Min skål är gjord av 100% "rester". Dvs, sånt som jag hade liggandes i kylen från dagarna innan. Det enda som jag tillagade till den här skålen var grönkålen. Jag valde att ånga den i några minuter för att underlätta matsmältningen. Det här är en vacker och modern rätt att göra när man behöver rensa kylen, lite som pyttipanna, typ... Det passa också perfekt att göra om du har haft en stor middag eller fest och vill göra slut på resterna!

Vegansk Buddha bowl recept

Det här är bara ett exempel på vad du kan göra för att skapa en vacker Buddha-bowl. Lägg gärna till eventuella grönsaker eller rester som du har i ditt kylskåp!

INGREDIENSER

 • szechuankryddade gröna bönor (get the recipe here)
 • ugnsrostad blomkål (lukt och smakfri kokosolja + salt)
 • 1/3 gurka
 • 2 msk kimchi
 • 2-3 rädisor
 • 1/2 avokado
 • ångad grönkål
 • 1 dl kikärtor
 • ärtskott

Vegansk citrus yoghurt

 • 2 dl vegan yoghurt (havre iFraiche/soya/kokos eller valfri yoghurt)
 • skalet från 1 citron
 • 1/2 pressad vitlöksklyfta
 • nypa salt och peppar
 • lite olivolja

GÖR SÅ HÄR

 1. Tvätta blomkål (och sötpotatis, valfritt) och skär de sötpotatisarna i något mindre storlek än blomkålen (för att se till att blomkålen inte blir överkokta) ringla en generös mängd kokosnötsolja på grönsakerna och strö lite salt.
 2. Rosta i ugnen på 200 °C i 20-25 minuter
 3. Förbered de szechuankryddade gröna bönorna
 4. Ångkoka 3-4 blad grönkål i 3-5 minuter
 5. Använd en mandolin för att göra gurknudlarna
 6. Använd en mandolin för rädisorna
 7. Förbered yoghurten genom att kombinera alla ingredienser i en skål.
Rensa kylen-Buddha bowl
Rensa kylen-Buddha bowl recept
Rensa kylen-Buddha bowl vegan recept glutenfri

Ibland blir de enklaste av saker de största framgångarna! Jag försöker alltid tänka på regnbågen när jag gör olika typer av bowls! Ju mer färg desto bättre, försök dock att inte överkrydda. De flesta grönsakerna smakar helt underbart råa eller med en snabb ångkokning. Buddha-bowls är avsedda att vara enkla att göra och packade med mättande näringsämnen och vitaminer som bidrar till övergripande hälsa.

Slutligen skulle jag vilja nämna superhjälten i denna maträtt (eller vilken rätt som helst för den delen). Hennes namn är Kim-SHE! Kimchi är en bra sak att alltid ha i kylskåpet! Kimchi är koreanskt kryddat surkål som är supersmakrikt, ger saftighet och konsistens till vilken tråkig maträtt som helst!

Natalie Yonan

Is a raw chef and recipe developer at Happy Health blog. She work as a raw food pastry chef, recipe developer, food stylist, photographer and personal chef.