Slutat äta frukt? + Smoothie med zucchini & blomkål

Gröna smoothies med frysta bananer är ett utmärkt sätt att få i sig klorofyll. Men om du försöker skära ner på socker betyder det också att du måste säga farväl till söta bananbaserade smoothies!

Hej allesammans! Idag delar jag med mig av en bananfri (men fortfarande väldigt krämig) smoothie! Jag förväntar mig inte att en "nybörjare" ska dricka den här smoothien och älskar den! Haha, låt oss vara ärliga med varandra... Men om du däremot är ett riktigt smoothie-drickar-proffs som bara letar efter ett sätt att få i dig bra bränsle istället för en fast måltid, då är den här något för dig!

INGREDIENSER

  • 2 dl blomkål
  • 1 dl zucchini
  • 2 msk mandelsmör
  • 1,5 dl frysta blåbär
  • 2 dl havremjölk
  • 3 msk kokosmjölk
  • 1/2 avokado
  • 1/2 tsk ekologisk äkta kanel
  • 1-2 dadlar (valfritt)

GÖR SÅ HÄR

  1. Mixa alla ingredienser i en blender på hög hastighet tills den är helt slät. Den här smoothien är definitivt tjock nog att äta som en smoothiebowl om du vill!
  2. Häll smoothien i ett glas eller en skål.
  3. Toppa med kakaonibs och kokoschips. Njut!

Har jag slutat äta frukt?

Det korta svaret är nej men som några av er kanske vet så har jag gjort lite förändringar i min kost nyligen.

Allt började när jag bestämde mig för att göra en parasit-cleanse i början av april. Det var en 30 dagars cleanse med örttillskott och inget koffein, inge fet mat, inget socker (inte ens frukt) och inga snabba kolhydrater. Det var ganska svårt i början men det kändes verkligen rätt på så många sätt!

Min kropp hade skrikit efter det här... Förra året utvecklade jag symtom som trötthet, depression, ångest, acne på haka/käke och fick även erfara mitt livs första panikattacker. Jag tog naps varje dag och kunde bokstavligen inte hålla mig vaken även när jag försökte. Min mens blev oregelbunden för första gången i mitt liv!

Symptomen

Jag gick igenom många månader av att känna mig dränerad och utmattad trots att jag gjorde absolut ingenting. Det var liksom en känsla som fanns där redan när jag vaknade på morgonen. Jag hade ingen motivation för att träna eller gå ut och umgås. Sen så gjorde jag flera förändringar under våren (gick till en kinesiolog, bland annat) och jag tror verkligen att alla de sakerna bidrog till det förbättrade fysiska och mentala tillstånd som jag är i idag. Med det sagt, så kan jag säga att ytterligare något som varit livsförändrande för mig har varit att dra ner på socker, frukt och snabba kolhydrater!

Först och främst så har mitt sug efter socker, godis, frukt och desserter försvunnit helt! För det andra har jag såååå mycket energi! Jag tränar lätt 2-3 gånger i veckan på gymmet och går på yoga 2-3 gånger i veckan utöver det. Det kanske inte låter mycket för vissa, och jämför jag själv med hur mycket jag tränade för 4-5 år sen, så är det ingenting. Men! Man ska inte jämföra, och just nu känns den här träningsmängden som en väldigt bra, sund och lagom utmanande nivå för mig.

Det sista jag vill nämna är att jag nästan aldrig är uppblåst/svullen i magen längre! Det här brukade vara ett stort problem för mig... Vet att många idag har svullen och irriterad mage och ni vet hur jobbigt det är! :(

Det är inte så att min kropp inte kan hantera socker eller kolhydrater alls, det är bara att min kropp inte kan hantera socker och snabba kolhydrater varje dag! Till exempel brukade jag dricka en smoothie baserad på banan, varje dag! Jag åt också acaibowls regelbundet (med bananer, förstås). Som du kan föreställa dig så blir det i slutändan ganska många bananer... Inget fel med bananer, och verkligen inte nåt fel med acaibowls heller! Älskar acaibowls! <3 Det är bara det att nu har jag förstått att jag mår bättre av att minska mitt fruktintag till kanske en eller två gånger i veckan. Det fungerar så mycket bättre för min kropp.

Hormoner och att äta enligt min cykel

Jag började också läsa en bok som heter WomanCode av Alisa Vitti. Jag bestämde mig för att läsa den här boken efter att ha träffat en nutritionist som sa till mig att jag ska kolla upp något heter PCOS. Många av mina symptom stämde in på PCOS och hormonell obalans.

Så jag började läsa WomanCode och det lärde mig så mycket om hormoner, menstruationscykeln, tarmfloran och att äta mat som fungerar bättre med vår kvinnliga rytm.

Alisa har utvecklat ett sätt att leva i harmoni med vårt endokrina system (= kroppens system för hormonutsöndring.). Hon pratar om de bästa träningsövningarna och maten att äta när man går igenom de fyra olika faserna i vår cykel. Hon pratar om hur man kan ha ritualer i sitt dagliga liv som hjälper till att minska stressen på det endokrina system. Hon talar också om hur man kan höja den kvinnliga energin och sänka den maskulin energin för att minska belastningen på det endokrina systemet. Jag rekommenderar verkligen alla kvinnor att läsa den här boken, med eller utan (mens/hormon/fertilitets) problem!

Så i princip har lösningen för mig varit att äta mer mat som stabiliserar mitt blodsocker, det betyder mer naturligt, kallpressat fett och mindre frukt och kolhydrater. Utöver det, så har regelbunden träning varit väldigt viktigt för mig, liksom andra aktiviteter som sänker stress i kroppen.

Nästa vecka kommer jag skriva mer om mitt besök hos en Nutritionist och dyka ännu djupare i ämnet! Missa inte det!

Om du har upplevt några eller alla symptom som jag har skrivit om så rekommenderar jag verkligen att läsa WomanCode!

Men oroa er inte, jag kommer fortfarande att lägga upp massa underbara recept på raw godis och desserter! Jag har inte uteslutit frukt helt ur min kost, jag har bara skurit ner lite på det! Och jag utökar mina horisonter när det gäller smoothies, rawbollar, granola och alla sånna saker som jag äter varje dag...