Snabb middag - Frasiga falafelvåfflor

Jag älskar våfflor och jag älskar falafel! Det här är enkelt att göra och kräver väldigt lite förberedelser. Perfekt snabbmiddag med andra ord!

falafel våfflor vegan recept

Hej finaste du! Hoppas du mår bra och att du fått en bra start på det nya året! Jag har haft en jätteskön ledighet med så mycket vila och återhämtning. <3

Nu är det ju nytt år och nya tag! Dags att hitta ny stryka och energi. Det är jättekul, tycker jag! Matmässigt är det många som vill hitta nya rutiner när det gäller mat, träning och hälsa. Så då tänkte jag att det passar bra med ett snabbt litet middagstips.

Falafelvåfflor

Falafelvåfflorna har jag gjort på Risentas "kikärtsboll-mix" som är helt vegansk och glutenfri. Det här är en så superbra produkt! En helt färdig mix som bara blandas med hett vatten och sen tillagas i ugn, stekpanna, eller i det här fallet - Våffeljärn. Risenta har också färdiga mixar för kikärtsbiffar, quinoabiffar och sjögräsbiffar. Dessutom börjar fler och fler av deras produkter bli EKO vilket jag tycker är grymt! Kikärtsbolls-mixen är helt klart min favorit!

Det bästa med att tillaga mixen i våffeljärn är att falafelvåfflorna blir superkrispiga som jag älskar! Jag lät våfflorna ligga i järnet dubbeltid. Dvs. den lilla lampan som lyser när våfflorna är klara fick lysa två gånger innan jag tog ut våfflorna. Alla järn är lite olika men mitt tips är att prova sig fram och ha i våfflorna tills man tycker att de fått lagom färg.

Snabb middag - Frasiga falafelvåfflor
Snabb middag - Frasiga falafelvåfflor
Snabb middag - Frasiga falafelvåfflor

Jag älskar hur smidigt det är att göra våfflor med just det här våffeljärnet! Den heter "The No Mess Waffle" och jag kan intyga att det är precis så bra som det låter! Den har som en skåra utanför kanten där all överflödig smet hamnar och det blir väldigt lätt att ta bort och inget kladd någonstans! Sen så piper det högt när våfflorna är klara vilket gör att man i lugn och ro kan laga klart resten av maten utan att behöva "hålla koll" på våfflorna. Våffeljärnet finns hos bagaren och kocken.

Till mina falafelvåfflor hade jag krispsallad, en syrlig kålsallad, tahinisås, lite tomat och avocado! Yummy!

Jag använde min mandolin för att hyvla kålen och jag tror att hela rätten från start till mål inte tog mer än 30 minuter att laga. Snabbt, gott och enkelt!

Snabb middag - Frasiga falafelvåfflor
Snabb middag - Frasiga falafelvåfflor

Kålsallad

 • 1 dl riven vitkål
 • 1 dl riven rödkål (jag använder en mandolin)
 • saften från 1 citron
 • nypa salt
 • 2-3 msk hackad koriander
 • 1 msk olivolja

Ha alla ingredienser i en skål. Massera kålen ordentligt i några minuter tillsammans med olivolja salt och citron tills den börjar mjukna. Det här gör att cellväggarna bryts ner och att kålen blir lättare att äta och bryta ner i kroppen. Det gör också gör det något lättare för kroppen att tillgodogöra sig näringen.

Tahinisås

 • 1/2 dl sesampasta (tahini)
 • 2 msk citronsaft
 • 3-4 msk vatten
 • nypa salt
 • 1 vitlöksklyfta (valfritt)

Rör ner alla ingredienser i en skål, riv vitlöken om du väljer att ha i den. Blanda noga tills att den feta pastan blandar sig fint med vätskan. Beroende på hur fast den sesampastan du använder är så kan mängden vatten variera något. Börja med 3 matskedar och tillsätt mer om det behövs.

frasvåfflor recept falafel

För alla som bor i Stockholm och vill ha ännu mer tips och inspo på vegansk och glutenfri matlagning kan kika in det här eventet på Facebook.

Ha en underbar kväll!

Natalie Yonan

Is a raw chef and recipe developer at Happy Health blog. She work as a raw food pastry chef, recipe developer, food stylist, photographer and personal chef.