Sommarbugare med formbar färs

Riktigt saftiga burgare på en bädd av krispig sallad med syrad lök, avokado och koriander majo! Lätt, gott och fräscht!

*Inlägget är i stolt samarbete med Anamma.

I skrivandets stund sitter jag på mitt hemmakontor med strålande sol genom fönstret, 18 grader på termometern och såååå mycket vårkänslor! När Anamma kontaktade mig ang att lyfta fram deras formbara färs visste jag direkt att jag ville göra en burgare. För mig är hamburgare den perfekta sommarmaten. Och som ni vet så älskar jag mat som kan ätas med händerna. :P

Dock är detta inte vilken burgare som helst utan en fräschare/lättare variant för oss som föredrar glutenfritt. Faktum är att sen jag testade burgare i salladsblad istället för bröd så har jag varit helt hooked! Det är så himla gott med den kalla krispiga salladen, bara man är noga med att ha gott om sås så att det inte känns torrt och tråkigt!

Jag körde både avokado och majo på min burgare, så himla gott! Jag valde även att krydda min veganska majo med färsk koriander då jag älskar att krydda min mat med färska örter... :P Men vet att det finns många som bokstavligen avskyr koriander så då kan man självklart skippa det eller ha i färsk basilika eller annan valfri ört istället.

Jag ville hålla den här burgaren enkel och relativt snabb att göra. Även om man självklart kan baka eget glutenfritt bröd så tycker jag att den är allra godast på det här sättet. Lite picklad lök är fantastiskt gott och bidrar med både sötma och syra.

Själva burgaren är gjord på Anammas formbara färs som förövrigt är en helg galet bra produkt när man vill åt en riktig köttig konsistens som håller ihop ordentligt. Passar även utmärkt för köttbullar, chevapi, pannbiffar och dylikt. Det behövs alltså inte tillsättas någonting för att dessa burgare ska hålla ihop. Det enda som man gör själv är att smaksätta.

Jag ville göra mina burgare riktigt saftiga och lite "blodiga" och använde mig därför av lite riven rödbeta och tomatpuré. Jag smaksatte även färsen med lite karamelliserad rödlök, miso pasta, rökt paprika pulver, salt och peppar. Enkelt, eller hur!?

Fräscha sommarbugare med formbar färs

Tid: 30 minuter + 30 minuter, Räcker till: 4 burgare
Färsen måste tinas i rumstemperatur i ca: 30 minuter. Misopasta är en puré som finns i de flesta asiatiska butiker men även vissa matbutiker med lite specialutbud som t.ex. Paradiset i Stockholm. Misopastan ger en djupare smak till burgaren, även kallat Umami.

INGREDIENSER

  • 1/2 paket formbar vegofärs från Anamma, ca: 400g
  • 2 små rödlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten rödbeta, riven
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk misopasta (valfritt, kan ersättas av 2 msk sojasås eller tamari)
  • 1/2 tsk rökt paprika pulver
  • salt och peppar

Vegansk ört-majo

  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 tsk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1/2 riven vitlöksklyfta (valfritt)
  • ½ tsk salt
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1 stor handfull koriander

Picklad rödlök

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 röd lök

Övriga ingredienser

  • Avokado
  • Isbergsallad

GÖR SÅ HÄR

  1. Börja med att pickla löken genom att blanda ingredienserna i en glasburk. Skiva löken tunt och lägg ner lökskivorna i lagen. På med lock och låt stå i kylen i 60 minuter innan servering.
  2. Tina  den formbara vegofärsen i rumstemperatur i ca: 30 minuter
  3. Strimla och karamellisera löken medan du väntar. Börja med att fräsa löken i valfri olja. Använd hög värme, cirka 10-15 min med en nypa salt så löken verkligen släpper ifrån sig allt vatten. (men försiktig så att löken inte blir bränd) Tillsätt sen 1 matsked vatten och stek tills allt vattnet har ångat bort. Det här tar ca: 25-30 minuter. Löken ska vara gyllenbrun och söt i smaken.
  4. Riv sen 1 liten rödbeta på den tunna sidan av rivjärnet och blanda i med den karamelliserade löken och de övriga ingredienserna i en bunke med den formbara vegofärsen.
  5. Forma 4 runda burgare, stek på medelhög värme i ca: 3 minuter på varje sida och avsluta med ytterligare 1 minut på varje sida. (Dvs. vänd på burgarna 2 ggr. Man kan självklart köra 4 minuter direkt men tycker att det är lättare att undvika att bränna dem på det sättet)
  6. Vispa ihop majonnäsen med en stavmixer i en hög bunke genom att tillsätta alla ingredienser utom oljan. Mixa ner rapsolja långsamt medan du mixar med stavmixern tills du får en tjock konsistens. Riv i vitlök och koriander om du vill. Vill man så kan man självklart köpa en färdig vegansk majonnäs och bara mixa i koriander och vitlök, om man vill.
  7. Servera burgarna genom att skölja några fina och krispiga salladsblad. Servera med den picklade löken, några skivor avokado och koriander majo! ENJOY!

 

Så här ser burgarna ut när man formar den råa färsen... :P Läskigt va?! Löken ger lite sötma och extra konsistens till burgarna men har man bråttom så kan man såklart skippa den...

Det här var sååå himla gott och kommer definitivt att vara min go-to burgare när grillen kommer fram i sommar! Jag äter som vissa av er vet inte soja produkter särskilt ofta men där här färsen är så god och kommer definitivt bli mitt självklara val när jag väl gör det.

Inte världen snyggaste bild kanske, men jag var bara tvungen att fota hur burgaren såg ut inuti! Väldigt köttigt, eller hur? :P

Hoppas du gillar min burgare. Och om du inte testat den formbara färsen än så måste du göra det! Du behöver alltså inga tricks för att få den att hålla ihop, de är superenkla att lyckas med och därmed perfekt för alla som tror att vegansk matlagning är svårt eller komplicerat. <3

Puss!