Torkdukstest + Mumsiga mangoremmar

Detta är torkugnarnas Rolls-Royce! Perfekt med tvåstegs temperatur-timern då vissa frukter och grönsaker med hög vattenhalt kräver en högre initial uttorkande temperatur för att förhindra fermentering.

**Sponsrat inlägg

Som gammal rawfood-nörd har jag alltid varit nyfiken på vad det är för skillnad på olika sorters torkdukar. Därför bestämde jag mig för att göra ett litet test och se vad det finns för för-och nackdelarna med några av de olika torkdukarna. För att testa detta så bestämde jag mig för att göra mangoremmar!

Torkugnen som jag använt mig av heter Sedona Express har en väldigt exakt temperaturmätning som kan ställas in på mellan 25-75 grader.

Varför just mangoremmar

  1. För att det är galet gott, som godis, fast helt naturligt...
  2. För att det är löjligt enkelt, inte svårare än att mixa och torka 1 ingrediens!! Ja, precis. Du läste rätt. 1 ingrediens!

Vad testas?

  1. Pris
  2. Hur enkelt det är att sprida ut
  3. Hur enkelt det är att ta loss
  4. Hur blev resultatet
  5. Hur enkla de är att rengöra
  6. Hur enkla de är att förvara

Reusable PP Drying Sheet

Sedona PP torkduk är en BPA-fri och teflon-fri torkduk tillverkad för Sedonas torkugn Express. Torkduken är återanvändbar och används för att smeten inte ska rinna igenom eller fastna på brickorna som följer med ugnarna. 

  1. Pris: 179 kr
  2. Spridning: Den här torkduken var den som jag upplevde att det var svårast att sprida ut mangosåsen jämnt på. Det hårda materialet gjorde liksom att det blev som luckor och jag fick verkligen anstränga mig för att få det jämt.
  3. Ta loss: Den här var enkel att ta loss när man väl fått tag i en kant. Dock var det lite pilligt att få tag i en kant då materialet är ungefär som hård plast och ganska svårt att böja.
  4. Resultat: Mango remmarna torkade snabbast på den här duken. Dock blev resultatet rätt ojämnt eftersom att det var svårare att sprida ut det jämt från början.
  5. Rengöring: Lätt att rengöra både förhand och i maskin, inga konstigheter. Denna var enligt mig lättast av e tre att rengöra då den är hård. De mjuka torkdukarna är ju böjbara och något osmidigare vid just rengöring. (tips: Om man har ont om plats eller inte har nånstans att lufttorka dessa kan man ju bara ha dem i torkugnen några minuter.)
  6. Förvaring: Enkel att förvara i köksskåp och lådor.
  7. Övrigt: En bra torkduk, billigast av de tre men bara 20 kr billigare än silikon-dukarna som jag upplevde som bäst.

Reusable Non-stick PTFE Drying Sheet

Reusable Silicone Drying sheet

Sedona silikon torkduk är en BPA-fri och teflon-fri torkduk tillverkad för Sedonas torkugn Express. Torkduken är återanvändbar och används för att smeten inte ska rinna igenom eller fastna på brickorna som följer med ugnarna.

  1. Pris: 199 kr
  2. Spridning: Den här torkduken var den som var enklast att sprida ut mangosåsen med, det var lätt att få till ett jämnt lager.
  3. Ta loss: Att ta loss remmarna var också väldigt enkelt på den här torkduken. Väldigt flexibelt och böjbart.
  4. Resultat: Det blev ett väldigt jämt och fint resultat på den här torkduken.
  5. Rengöring: Det enda minuset med den här torkduken var enligt mig rengöringen. Den var lite svår att rengöra förhand och något svår att få ren i maskin.
  6. Förvaring: Väldigt lätta att förvara då de är mjuka och går att rulla&vika ihop.
  7. Övrigt: Oavsett hur kletig smörja man väljer att torka så kommer den här torkduken att göra jobbet! Perfekt för kakor och fruktremmar. Ett plus är att dessa torkdukar har markerade cirklar i olika storlekar som kan användas om man vill göra exempelvis flera råa pizzabottnar i samma storlek eller liknande.

Sedonas teflon torkduk har en "non-stick" yta. Torkduken är återanvändbar. Ett paket innehåller 3 stycken torkdukar. Den är fri från BPA men inte fri från Teflon kemikalier. Det är teflonet som utgör själva Non-stick ytan.

  1. Pris: 299 kr
  2. Spridning: Väldigt lätt att sprida ut och skapa ett jämt lager.
  3. Ta loss: Lätt att ta loss då torkduken är mjuk och böjbar.
  4. Resultat: Bra resultat men inte bättre än de andra och själva teflon ytan hade ingen särskild fördel just i det här testet.
  5. Rengöring: Hyfsat lätt att rengöra. Dock svårast av de tre olika torkdukarna då den är börjbar och väldigt glättig och lite svårare att hantera vid handrengöring.
  6. Förvaring: väldigt lätt att förvara. Antingen helt platt i en låda men går också att rulla ihop om man har mindre utrymme.
  7. Övrigt: Det här var det dyraste alternativet men inte det bästa, enligt mig. Att de har teflon är för mig ett minus men om man vet med sig att man ska torka något som ingen av de andra torkdukarna klarar av så är det bra att det finns ett alternativ.

Resultatet

Alla remmarna torkades i 10 timmar. (Torktiden kan variera beroende på hur mycket vätska mangon har) Alla remmar blev ungefär lika bra och fick mer eller mindre samma konsistens.

Bonus: Kortats torktid.

Bäst i Test! Lättast att hantera. Med den här torkduken fick remmarna finast glans och en något mjukare konsistens än de två andra.

Bra resultat men onödigt med teflon ytan.

Som ni vet så älskar jag att ge bort ätbara presenter! Fruktremmar passar perfekt att rulla ihop och packa i en söt liten cellofan eller papperspåse när man ska bort!

Fruktremmar är perfekt godis att ha hemma och håller dessutom väldigt länge, om du lyckas hålla dig ifrån att äta upp dem dåra... :P