Vegansk Choklad & Dulce de Leche Fudge

Älskar att testa nya saker! Denna gång blev resultatet en vegansk choklad & dulce de leche fudge! YUM!

Det har kommit en ny vegansk produkt till Sverige! Nämligen kondenserad kokosmjölk! Hurra, för det! Jag fick upp ögonen för detta tack vare René Voltaire som säljer kondenserad kokosmjölk på burk i bland annat hennes pepstop butiker.

Om man smakar den kondenserade kokosmjölken bara som den är så skulle jag säga att den är ganska långt ifrån "vanlig" dulce de leche som för övrigt betyder söt mjölk på spanska. Meninnebär inte att det är dåligt, den har ändå en fin rund karamell smak och härlig kolasås liknanade konsistens!

Traditionell dulce de leche framställs genom att man kokar mjölk och socker på låg värme under lång tid.

Den produkt som är vit/crème färgad och kallas kondenserad mjölk (leche condensado, på spanska). Om du ser framför dig en karamell brun produkt med lite tjockare konsistens så är detta karamelliserad mjölk, det som på spanska kallas dulce de leche. Enda skillnaden på dessa två produkter är att den ljusa kokat kortare tid än den mörka. Dvs. I steg ett får du kondenserad mjölk (vattnet har avdunstat) när du sen kokar den vidare så får du karamelliserad mjölk.

Nu när vi rett ut det så kan vi gå vidare till hur man enkelt kan göra dessa två produkter hemma! Det enda som behövs är kokosmjölk och lite lönnsirap.

Varför lönnsirap?

Lönnsirap är den flytande sötningen som passar bäst till det här receptet för att den har en naturligt kola-liknande smak. Använder man sig t.ex. utav agave så får den istället en över sötad nästan onaturlig smak. Dessutom är det mer vätska i lönnsirap än i t.ex. agave eller honung vilket gör att man behöver koka lite längre men när det väl är klart så får man en väldigt djup fin smak.


Kondenserad & karamelliserad mjölk

Tid: 70-120 minuter, blir ca: 1,5 dl kondenserad mjölk & 1 dl karamelliserad mjölk

INGREDIENSER

  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 msk lönnsirap (alternativt kokossirap eller kokossocker)

GÖR SÅ HÄR

  1. Rör ihop ingredienserna i en kastrull
  2. Låt vätskan koka upp långsamt på medelhög värme (dvs. inte på sexan utan snarare på 3an-4an om du har en spis som går från 1-6) så fort du märker att det börjar koka, sänk då värmen till låg värme. (på min spis blir det 1an-2an)
  3. Låt sjuda på låg värme i ca: 60-70 minuter för att få kondenserad mjölk. Var noga med att röra om då och då, var 5e minut ungefär...
  4. Om du vill göra karamelliserad mjölk (dulce de leche) så låter du vätskan koka ytterligare 30-50 minuter och du kan även höja temperaturen lite.

Tips* om du vill testa att göra båda produkterna så kan du dubbla receptet och sen hälla över 1/3 av vätskan i en glasburk efter 50 minuter och låta resten koka vidare.

Förvara den kondenserade mjölken i lufttät glasburk i kylen upp till 1 vecka. Den karamelliserade mjölken håller upp till flera veckor.

INGREDIENSER

  • 1 dl kondenserad kokosmjölk
  • 1,5 dl kakaosmör
  • 1/2 dl kokossmör
  • 1 msk jordnötssmör
  • 1 msk mandelsmör
  • 1 dl rå kakao
  • 1/2 tsk vanilj extrakt
  • salt

Tahini swirl

  • 1/2 dl tahini
  • 1/2 dl kokossmör
  • 2 tsk agave
  • 1/2 tsk vaniljextrakt
  • 1/2 dl kakao fett

Tid: 25 minuter. Räcker till: 16 generösa fudge bitar

GÖR SÅ HÄR

  1. Ta fram två kastruller, lägg i alla ingredienserna till de två olika blandningarna i vardera kastrull.
  2. Smält alla ingredienserna i kastrullerna på låg värme tills det är flytande.
  3. Häll ut chokladblandningen i en form med bakplåtspapper.
  4. Häll ut tahini blandningen lite ojämnt över choklad lagret och ta en tandpetare eller träpinnepinne (grillspett pinne) för att göra små virvlar.
  5. Ställ in den i frysen i 20-30 minuter eller till dess att fudgen stelnat.
  6. Klart! Skär upp med en vass kniv och njut! Förvara den sen i kylen eller frysen för längre hållbarhet. I kylen håller den i ca: 1 vecka. :)

Den här fudgen är så galet god att det är svårt att sluta äta! Den fullkomligen smälter i munnen och är den perfekta blandningen mellan sött och salt! rikligt med både choklad och karamell smak!