Behåll härliga & hälsosamma rutiner på semestern

*Detta är ett betalt samarbete med Glimja.se

IMG_2199.jpg

Nu är äntligen sommarn här och några veckors semester ligger precis runt hörnet för mig! Med alla ovanligheter som sker i världen just nu så känner jag att en sak känns viktigare någonsin, nämligen mina rutiner. Bra och hälsosamma rutiner är ju något som jag jag alltid strävar efter att ha. För mig är en rutin en återkommande procedur som utförs mer eller mindre automatiskt och syftar till att strukturera upp och förbättra flödet i tillvaron.

Semestern är ju ofta ett period då vi naturligt släpper lite på våra vanliga rutiner för att “njuta” lite mer av livet, och inget fel med det… Men för mig är rutiner njutning! Om jag tänker efter så är det när jag lyckas som bäst med mina rutiner som jag också mår bäst.

Det är såklart bra att vara lite mer mindful över vilka rutiner man väljer att fokusera på under semestern så att man ser till att det verkligen är sånt som bidrar till ens eget välmående. Här har jag har samlat ihop några enkla men ändå lyxiga och njutbara rutiner som jag kommer att inspireras av den här sommaren.

IMG_1742.jpg
IMG_1753.jpg

Leva på svalkande drycker

IMG_2090.jpg

I sommar pimpar jag mina smoothies med extra näring! Zink och andra tillskott i flytande form är perfekt att ha i smoothies om man inte gillar att ta massa tabletter. Zink är förövrigt superbra att ta för att boosta immunförsvaret. Zink behövs för metabolismen och syntesen av näringsämnen samt vissa vitaminer och mineraler. Zink fungerar även som antioxidant och hjälper till att skydda kroppens celler från fria radikaler! Zink har många viktiga funktioner i kroppen och kvalitén på hud, hår och naglar kan ofta bero på om man får i sig tillräckligt med zink. Så om du har sprickor i huden eller väldigt skört hår så kan du behöva fylla på med zink.

Tonics, smoothies, juicer och isté är för övrigt vad jag lever på just nu. Min hunger går alltid ner lite under sommaren när det är som varmast och då är det extra viktigt för mig att stoppa i mig bra med näring. I mina smoothies älskar jag att ha i en skopa collagen boostade pulver (som även det är fantastiskt för huden!) eller veganskt protein pulver. Juicer är ju också ett smidigt och enkelt sätt att få i sig näring. Den senaste tiden har jag även fått upp ögonen för tonics och kallbryggt isté!

Iste är super enkelt att göra och brygga själv genom att bara låta teet stå i iskallt vatten några timmar. Jag gillar när isteet är ganska svagt så det bara ger en hint av smak, iste gör också av nån anledning att jag lättare kommer ihåg att dricka och få i mig vätska!

Termen "tonic" hänvisar till handlingen att tonifiera kroppen. I tonics använder man en kombination av örter & adaptogener som ska stödja kroppen och stärka vår motståndskraft mot påverkan av olika stressfaktorer. Mina favorit örter och adaptogener är:

  • Ashwagandha

    Det är en läkeväxt som använts i århundraden inom ayurvedan som ett riktigt universalmedel vid tex, trötthet, impotens, sömnsvårigheter, hormon obalaser och minnesproblem.

    Inom ayurvedan betraktas ashwagandha som en adaptogen. En handfull studier på människor visar att ashwagandha kan lindra orossymtom bättre än placebo. Några studier visar även på sänkt nivå av stresshormonet kortisol. 

    Ashwagandha kan potentiellt hjälpa till att sänka nivåerna av blodfetter och blodsocker. I en studie följdes 30 personer i en månad. Gruppen som fick ashwagandha hade signifikant lägre nivåer av blodfettet triglycerider och fasteblodsocker än placebogruppen.

  • Gurkmeja

    De aktiva substanserna i Gurkmeja är curcuminoider och den viktigaste av dessa är kurkumin. Upp till 5% av innehållet i gurkmeja utgörs av de olika curcuminoiderna. Det är curcuminoiderna som ger gurkmejan dess färg. Kurkumin i sin tur är det ämne som det forskats på väldigt mycket och som tillskrivs de positiva hälsoeffekterna som gurkmeja har. Inom den ayurvedisk medicinen används gurkmejan till bland annat:

    • Förbättra Matsmältning

    • Funktionalitet i leder

    • Reglering av blodsocker

    • Förbättra leverfunktion

    • Förbättra blodcirkulation

    • Stärka immunförsvaret

    • Motverka inflammation

    • Smärtlindring

  • Reishi

    Reishi, lackticka eller ling zhi som på kinesiska betyder ”ört av andlig styrka” är en vedlevande svamp som helst växer på stubbar och rötter av lövträd.

    Den har även kallats “divine mushroom” eller “gudomlig svamp” och “immortality plant”.

    Svampen har i många hundra år haft en hemlighetsfull stämpel över sig och värderades mycket högt då den sågs som ett livselixir som hade förmåga att ge liv till kroppens alla funktioner. Svampen innehåller hög koncentration av bioaktiva faktorer och den är mycket rik på antioxidanter.

  • Maca

    Maca växer i de peruanska Anderna och är en väldigt näringstät födokälla med stora mängder vitaminer, fibrer och enzymer. Maca innehåller dessutom essentiella aminosyror vilket är toppen om man äter veganskt!
    Macaroten används traditionellt för ökad mental och fysisk energi och uthållighet samt för kvinnors och mäns sexuella lust och fertilitet. Roten anses också ha en hormonreglerande effekt hos kvinnor och kan därför vara till hjälp för kvinnor med hormonella besvär, som klimakteriet och PMS.

  • Tulsi/Holy Basil

    Sägs öka livskraften. Den är så högt ansedd att den kallas för en “gudomlighet inkarnerad som planta”. Bra för matsmältningen särskilt för vatas matsmältningsprocess, och balanserar även alla tre doshorna.

    Alla dessa örter och tillskott finns att köpa på Glimja.se

IMG_1879.jpg

Långsamma morgnar & Journaling

Att starta dagen med en lugn stund av reflektion… Jag älskar att gå upp tidigt när det är helt lugnt och stilla. Jag har inte haft någon daglig meditationspractice på ett tag nu men sommarledigheten är ju den ultimata tiden för att sätta igång med det.

Journaling (att skriva dagbok) är verkligen ett super potent verktyg för att komma i kontakt med sig själv. Jag rekommenderar alla mina klienter som känner att de vill komma i djupare kontakt med sig själva att skriva just dagbok.

Det är som en snabb kanal till ens egna tankar, känslor och upplevelser. Det kan ibland vara svårt att komma igång om man inte är van att skriva dagbok och då kan “journal prompts” vara väldigt användbara för att komma igång med själva skrivandet. Oftast är det bara en tröskel man behöver ta sig förbi precis i början. Googla på “journal prompt for personal growth” eller “journal prompt for shadow work” om du vill komma igång och gå mer på djupet med dig själv! Tacksamhets övningar är ju ytterligare en fantastisk practice som är helt lifechangeing när man väl kommer igång med det!

Jag känner att min sommar kommer vara 50% superintrovert där jag bara kokongar hemma med dagboken och 50% superextrovert där jag njuter av sol, sommar och sällskap av nära och kära…

IMG_2156.jpg

Hänga mera!

Bjuda över vänner på middag, ha picnic i solen & mötas upp för spontanfrukost

Jag går så ofta och tänker att jag önskar att jag hade mer tid för att hänga med mina vänner. Därför tänker jag nu ta vara på alla tillfällen som ges den här sommaren att både planera in men också spontanhänga ännu mer! Jag har redan skapat en tråd på instagram med alla vänner som jag vill hänga mer med i sommar så varje tillfälle som ges kommer jag att ta vara på!

33B5D53D-E521-40AF-A8E4-730E7CCFEE3B.JPG
image3.jpeg
image2.jpeg

Hemma spa

Jag ska verkligen ta hand om min hud både på utsidan och insidan. Just för huden så funkar chlorella otroligt bra på mig, jag får alltid ett speciellt “glow” när jag börjar ta chlorella. Och när det gäller utsidan så har jag massvis med roliga produkter som jag vill testa, jag beställde hem ett gäng olika ansiktsmasker och min favorit var den här collagen boostande masken! Alltså den doftar himmelskt utav eteriska oljor av grapefrukt, apelsin och blodapelsin. Jag älskar att den innehåller 100% naturliga ingredienser som ginseng, retinol och vitamin c som stimulerar kollagen och elastinproduktionen.

IMG_2299.jpg
IMG_2223.jpg

Masken ger lyster och jämnar ut hudtonen. Den återfuktar samtidigt med hyaluronsyra och aloe vera. Nyponrosolja och kamomillolja mjukar och förbättrar hudens struktur.

Förstå vad härligt för ansiktet att få njuta av en mask fri från konstgjorda dofter, kemiska konserveringsmedel och andra syntetiska tillsatser!

Rörelse

Om det är nåt som min kropp har längtat efter så är det att få röra på sig. I april tränade jag mitt sista riktiga träningspass och sen dess har jag varit nästintill helt utan fysisk aktivitet p.g.a. extremt mycket stress och privata omständigheter. Så den här sommaren kommer att handla om att komma tillbaka till min kropp, mjuka upp, börja med snälla och mjuka rörelser och framför allt få in träningen som rutin i mitt liv igen.

Mitt bästa tips är ju alltid att börja med små “wins”.

Därför tänker jag börja med att varje morgon ägna 20-30 minuter till att stretcha, skaka och dansa! Fokus blir på att landa i kroppen och när det är gjort så ska jag dra igång med lätt träning… Kanske med hjälp av 7-minute workout appen!

Korta pass på 7 till 15 minuter kommer att räcka för att jag ska få upp lite puls och börja längta efter att träna igen… Det är så viktigt att man kopplar en positiv känsla till att ha kommit igång och där man också känner att det inte tar emot att göra det dagen efter igen… Stretcha, dansa, simma, skaka eller gå en härlig promenad i naturen.

IMG_1853.jpg

Att komma igång handlar 100 % om att lägga en grund som är stabil och lätt att hålla. Det handlar 0 % om att pricka in maximalt med träning under en kort tid och få massa ångest om man missar ett pass. Om man lever en aktiv och hälsosam livsstil då finns det ingen anledning att få ångest över ett missat träningspass eller en måltid där man åt “ohälsosamt”. Det är bara när man ser träningen som ett “projekt” som ångest och känslor av misslyckande infinner sig.

Lymfsystemet som jag jobbar mycket med har tyvärr inte alls fått så mycket omsorg senaste tiden. Torrborstningen på morgonen känns som en bra rutin för mig att återuppta! Lågintensiv träning som att promenera dvs att röra på armar och ben räcker gott och väl för att lymfan ska aktiveras.

IMG_2114.jpg

Sömn - kroppens egen mirakel medicin

Den kanske viktigaste rutinen som jag kommer att fokusera på i sommar är vila och sömn. Det är verkligen vad min kropp och mitt sinne behöver efter en tung vår med många sömnlösa nätter. För mig är det viktigt att det är mörkt och tyst, så jag ser till att ha bra mörkläggning i sovrummet framför allt nu på sommaren när det knappt blir mörkt.

Jag älskar ju att titta på serier innan jag ska sova så då är blueblockers är en annan bra grej att ha om man vill hjälpa kroppens naturliga sömnrytm och se till att man verkligen får ordentligt med djup sömn.

Undersökningar visar att delar av det blå ljuset som alstras i skärmar, surfplattor och mobiler, närmare bestämt det blå-violetta ljuset, kan vara skadligt för den gula fläcken i ögat. Det är den punkt på näthinnan där vi har flest synceller och ser som skarpast. Blueblockers skydda ögat mot det blåa ljuset!

En annan viktig grej kommer vara tiden jag går och lägger mig, just nu går jag i säng runt 21-22 och somnar runt 23. Det känns så viktigt för mig att hålla den rutinen för mina sömnproblem kommer alltid när jag börjar vara uppe för sent på nätterna….

Kika in GLIMJA.SE och använd koden HEALTHFULNESS för 10% rabatt och fri frakt på första beställningen.