Gör din egen kokosyoghurt

Det är busenkelt att göra egen yoghurt! Närmare bestämt vegansk kokosyoghurt. Det enda du behöver är en burk kokosmjölk och två probiotika kapslar!

Det här är på riktigt något av de bästa som hänt mig under mitt liv som vegan! Jag älskar yoghurt men blir ständigt besviken på alternativen som jag hittat i matbutikerna. För mig är den perfekta yoghurten riktigt krämig, fyllig och tjock i konsistensen (ungefär som grekisk yoghurt) och ordentligt syrlig i smaken.

Värt att nämnas är att det här receptet är helt och hållet kopierat/inspirerat av fantastiska Danas inlägg om just Kokosyoghurt på bara 2 ingredienser. Då hon använt sig av en kokosmjölk som inte finns tillgänglig i Sverige och då jag ändå hållit på labba med detta senaste månaderna så tänkte jag att jag lika gärna kunde dela med mig av mina framgångar och nederlag. :)

Det finns inga hemliga tricks, det enda som krävs för att göra denna veganska yoghurt är kokosmjölk (jag har testat lite olika märken och tycker Santa Marias ekologiska är bäst) och probiotika. Jag använder det här märket som jag tycker är superbra!

Tre enkla steg

Processen för att göra din egen yoghurt är jätteenkel, dock krävs det lite tålamod.

  1. Häll kokosmjölken i en ren glasburk.
  2. Töm två probiotika kapslar (NOW Probiotic 25 Billion) och rör om.
  3. Täck glasburken med en tygtrasa så att den kan andas men utan att damm eller smuts kan komma in. Låt yoghurten stå i 24-48 timmar. Jag har min i ugnen utan att slå på värmen, bara lampan på. (I min ugn resulterar det i en temperatur på ca: 30-35 grader vilket har funkat perfekt varje gång) Man kan självklart hitta alla möjliga ställen för yoghurten att fermentera, det är viktigt att det är lagom varmt för de goda bakterierna men inte för varmt (inte över 45 grader). Men det får heller inte vara för svalt, då kommer bakterierna inte att aktiveras och då sker ingen fermentering.

Jag har testat att låta yoghurten fermentera olika länge. Bäst resultat tycker jag att det blir efter ca: 48 timmar. Jag gillar verkligen när yoghurten blir ordentligt syrlig! Vill man ha mindre syra i yoghurten kan man provsmaka den efter ca: 24 timmar. Var noga med att ställa yoghurten i kylen efter att fermenteringsprocessen är klar, det är då den tjocknar och får sin krämiga konsistens.

Vissa som har smakat den här yoghurten tycker knappt att den smakar kokos. Jag är inte riktigt beredd att hålla med, men god är den iallafall! Syrligheten och den krämiga konsistensen på den här yoghurten är helt underbar. Hur syrlig man vill ha sin yoghurt är självklart en smaksak men längre fermentering är nyckeln om man vill ha den ordentligt syrlig! "The sweet spot" för mig ligger nånstans runt 48 timmar. Vill man däremot ha mindre syra och mer kokossmak så kan man avbryta fermenteringen tidigare. Dvs, låta den stå i "värmen" kortare tid.

När man är nöjd med smaken, lägger man yoghurten i en lufttät glasburk som förvaras kyld. Yoghurten håller i några dagar (min brukar hålla mellan 7-9 dagar som längst). Man känner dock när den blivit dålig. Antingen på lukten eller så kan man se mögel.

Viktigt att tänka på

  • Använd full-fat (dvs inte light) kokosmjölk. Jag har testat att göra detta med 4 olika märken av ekologisk kokosmjölk; Kung markatta, Amaizin, Änglamark & Santa Maria. Jag tycker att resultatet blir överlägset bäst med Santa Marias, både smak och konsistensmässigt. Den innehåller ett stabiliseringsmedel som heter guarkärnmjöl som förmodligen är anledningen till att den blir så krämig och inte lägger sig i lager. Så för ett garanterat lyckat resultat så rekommenderar jag att man använder Santa Marias ekologiska kokosmjölk.

    (Varumärken som inte innehåller guarkärnmjöl kommer med större sannolikhet att skikta sig.)

  • Det är viktigt att använda högkvalitativ probiotika. Det finns probiotika kapslar med alltifrån några hundra miljoner till över 50 miljarder levande bakterier. Jag använde 2 kapslar utav NOW probiotic med 25 miljarder goda bakterier (obs: lägg märke till att det är skillnad på prebiotika och probiotika).
  • Om din yoghurt börjar få konstig färg eller en udda lukt så har något med största sannolikhet gått fel. Det har aldrig hänt mig, men det är lätt hänt om man inte har det rent i köket och då är den enda lösningen att slänga och börja om! Det ska smaka syrligt, men inte surt eller härsket. Super viktigt är att ha helt rena köksverktyg och glasburkar samt rena händer. Man kan också sterilisera glasburkarna innan man gör yoghurten.

Att göra egen kokosyoghurt är relativt billigt. Jämför man med annan ekologisk kokosyoghurt som säljs på t.ex.. Goodstore från märket Abbot Kinney så kostar en burk på 400 ml strax över 50 lappen så det hemmagjorda alternativet är helt klart mer prisvärt om man orkar med besväret att göra den själv.

Själva kokosmjölken kostar runt 16 kronor på Willys (även den 400 ml) däremot kostar en burk probiotika en del. Ca: 150-200 kr för 50 kapslar. Dock får man inte glömma att det är en hälsoinvestering. Probiotika, is the Sh*t när det kommer till bra tarmflora och allt sånt! Dessa vänliga bakterier har visat sig stärka immunsystemet, förbättra matsmältningen och avvärja inflammation & infektion i kroppen!