Glutenfri vegansk focaccia

Vegansk & glutenfri focaccia! Ett gott och matigt bröd med timjan och flingsalt.

Hej kära du! Hoppas du haft en underbar start på det nya året. Mitt 2019 har haft en riktigt bra början och jag är sååå peppad på det nya året! Precis som de senaste åren i mitt liv så har jag inte en massa nyårslöften eller sånt utan fokuserar bara på att njuta av varje dag och hela tiden sträva mot att öka livskvalitén. Det funkar bäst för mig! De senaste månaderna har varit de kanske bästa i mitt liv hittills. Så med det i ryggen så tänker jag att 2019 kanske kan komma att bli ett helt underbart år…

Ni är sååå många som frågat mig om receptet på den här sen jag la ut videon häromdagen på insta stories där jag tappar hela focaccian när jag tar ut den från ugnen, oops! :P Vanligtvis hade jag nog bakat om brödet och tagit bättre bilder men det hade ju tagit tid och nu hinner ni ju faktiskt baka brödet själva i helgen! Tack och lov blev det några bilder iaf, på en kanske något tilltufsad focaccia, men så får det va!

Focaccia är ett grymt gott italienskt bröd gjort på vetemjöl, salt och massvis med olivolja. Hehe, inte denna dock! På Netflix finns ett matprogram som heter SALT, FAT, ACID, HEAT och i andra avsnittet som heter FAT, åker Samin Nosrat som leder programmet till Italien för att baka riktigt traditionell focaccia med en expert. Enda sen jag såg det avsnittet har jag dagdrömt om att göra en riktigt god focaccia!

Jag som tål gluten kan ju äta vanlig focaccia och även om det är fruktansvärt gott så fördrar jag ändå att hitta ett lite hälsosammare alternativ som funkar för mig i vardagen. Så min focaccia som jag har gjort är helt glutenfri, basera på mandelmjöl och quinoa mjöl. Toppad med svarta oliver och flingsalt.

Som man kan se i programmet så är den traditionella focaccian något av en fettbomb. Och även om min focaccia har en del olivolja så har jag ändå valt att vara lite mer sparsam än originalet…

Mandelmjöl och quinoamjöl är ju båda rätt dyra mjölsorter. Vill man testa med havremjöl, majsmjöl, bovetemjöl eller rismjöl så är det fritt fram såklart, berätta gärna hur det går. :) Mitt tips är att alltid blanda minst 2 sorters mjöl för att få till en bra konsistens och för att inte smaken av en viss mjölsort ska ta över.

En viktig ingrediens i det här receptet (och i stort sätt all glutenfri bakning) är xanthan gum. Jag har skrivit tidigare om xanthan gum och vad den fyller för funktion i glutenfri bakning, så läs gärna om det här.

Ingredienser

  • 1/2 pkt kikärtor (ca 115g)

  • 2,5 dl vatten

  • 1 tsk (5g) torrjäst

  • 3 msk olivolja + extra till att ha på toppen

  • 1 tsk lönnsirap

  • 1 dl quinoamjöl

  • 2 dl mandelmjöl

  • 1,5 dl potatismjöl

  • 1 tsk xantangummi

  • 1,5 tsk salt + extra flingsalt till att ha på toppen

  • rosmarin, oliver eller soltorkade tomater (valfritt)

Gör så här:

  1. Mixa kikärtorna (avrunna, dvs skölj av spadet) med fingervarmt vatten med hjälp av en blender eller stavmixer. Mixa helt slätt, som en smoothie. Blanda i torrjäst, lönnsirap och olivolja.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vätskan lite i taget. Rör ihop allt ordentligt med en bakslev.

  3. Häll i degen i en 20 cm springform täckt med bakplåtspapper. Häll på rikligt med olivolja på toppen och gör sen små gropar i brödet med hjälp av fingrarna. Sprinkla med flingsalt och hacka sen svarta oliver att toppa brödet med (om du vill.) Rosmarin ger också en fantastisk smak! Täck sen med en bakduk och låt jäsa i ca: 2 timmar. Gärna på ett ställe i köket där det är lite varmt.

  4. Sätt ugnen på 220 grader.

  5. När brödet jäst färdigt. Grädda då brödet i mitten av ugnen i ca: 20-25 minuter.

  6. Låt brödet svalna ordentligt (gärna på galler) innan du skär upp det.

Det farliga med att kalla saker för tex. pizza eller focaccia när man bakar glutenfritt är ju att dessa brödsorter är till väldigt stor del baserade på just gluten, därav den speciella texturen. Det betyder ju såklart att strukturen i ett glutenfritt bröd skiljer sig rätt ordentligt från originalet. Jag skulle nog säga att se detta som ett gott hälsosammare alternativ, och förvänta dig inte att det ska smaka precis som en vanlig focaccia. Men såklart väldigt gott ändå!

Den här focaccian kan som sagt även kryddas med rosmarin eller andra örter. Brödet blir mjukt med en lite krispig yta. Vill man förvara brödet i några dagar så rekommenderar jag att man antingen fryser in det eller förvara det i en lufttät matlåda i glas (för att behålla saftigheten i brödet och sen låter brödet värmas upp i ugnen några minuter innan man äter det för att få ytan lite krispig igen.

Hoppas ni gillar min focaccia. :) Ha en fin helg!

Puss!